Cookies van Travelution
Deze website maakt gebruik van cookies om zo goed mogelijk te functioneren en de gebruiker de beste ervaring te bieden.

Deel  

Kjeld Nuis, schaatser

"Vaak zie ik op reis alleen het hotel en de schaatshal"

 

Hoewel schaatser Kjeld Nuis de hele wereld over reist, ziet hij meestal vooral de schaatsbaan. Toch neemt hij soms de tijd om iets te bezichtigen of een restaurant te bezoeken. Wanneer hij op vakantie gaat is stilzitten in ieder geval geen optie.

“Voor het schaatsen ben ik veel weg van huis. Ik denk dat ik zo’n tweehonderd dagen per jaar niet thuis ben. Maar dan reken ik ook de dagen mee dat ik in een hotel in Wolvega zit en in Heerenveen moet schaatsen. Het trainingsseizoen begint ongeveer eind april. In de zomer zijn we om de twee weken zo’n twee weken in het buitenland voor trainingskampen. Zo zijn we veel in Collalbo, in Italië, om op hoogte te kunnen trainen. Dat vind ik een plezierige plek. In de eerste plaats omdat het trainen op hoogte heel fijn is en het een mooie omgeving is om te fietsen. Maar het plaatsje zelf is ook ideaal. Een klein dorpje in de bergen, met eigenlijk alleen een kerk, een bakker en een schaatsbaan, in een mooi gebied. Het hotel is er uitstekend, met een goede chef-kok en een sauna. Alles aan Collalbo voelt gezond.”

Unieke uitstapjes
“Vlak voor de WK-kwalificaties zijn we voor tien dagen naar Toscane gegaan. Hier hebben we onze zwaarste trainingskampen. De eerste paar keer dat ik meeging dacht ik: leuk, lekker ontspannen en genieten aan het strand van Toscane! Maar dat zit er dus echt niet in. Vaak lig ik tussen de middag gewoon in bed. Al zijn er ook momenten dat het lekker is om even een duik te nemen. Helaas is het meestal zo dat, hoewel ik de hele wereld over reis, ik vaak alleen het hotel en de ijsbaan zie. Ik denk dat de uitstapjes die ik heb gemaakt op trainingslocaties in de afgelopen tien jaar op één hand te tellen zijn. Tijdens een van die trips bezochten we het plaatsje Siena, in Toscane. Dat was heel tof. We waren op het Piazza del Campo, dat plein waar de scène van die James Bondfilm met het paardenrennen is opgenomen. Ook hebben we toen Volterra bezocht, een historisch stadje boven op een heuvel. Hier zijn we naar het Museo del Tortura geweest, een museum dat volledig in het teken staat van martelpraktijken. Een beetje luguber, maar heel indrukwekkend om te zien.”

“Verder vind ik het erg leuk om in het buitenland het eten te ontdekken. Laatst hebben we in Tomakomai, Japan, een sushichef opgezocht met een Michelinster. Nu houd ik sowieso erg van vis en van sushi, maar dit was echt next level. Het was een enorm contrast met de vreetschuurachtige sushizaken in Nederland. Daar bestel je in één keer tien stukken sushi, die dan binnen no-time voor je neus staan. Deze chef deed met gemak tien minuten over het bereiden van één stukje sushi, dat hij dan op een mooie schaal presenteerde. De smaak was zo goed, dat we elkaar gezworen hebben om nooit meer andere sushi te eten. Want betere sushi gaan we nooit meer vinden.”

Onvergetelijk Bali
“Privé schieten vakanties er vaak bij in. Mijn laatste vakantie was vorig jaar april. Ik moet door mijn trainingsschema in het voorjaar op vakantie. We wilden graag naar de zon en een plek waar mijn zoontje Jax lekker kon zwemmen en spelen. Dat kan in april natuurlijk niet overal, maar wel in Kaapverdië. Kaapverdië was eigenlijk niet veel meer dan een woestijn met een paar resorts. Het was wel een heerlijk relaxte vakantie, maar ik heb toch het liefst iets meer actie. Twee jaar geleden ben ik naar Bali op vakantie geweest. Dat was echt een onvergetelijke reis. We hebben er vooral plekjes opgezocht die niet zo massaal waren. Op een gegeven moment bevonden we ons midden tussen de rijstvelden op een heuvel met drie hutjes erop. Een daarvan was onze slaapplaats. Dat is voor mij ultieme luxe. Het was niet meer dan een simpel bed, maar die unieke locatie was zó bijzonder! Een andere plek waar ik erg graag kom is het vakantiehuis van mijn oom en tante in Calpe, aan de Costa Blanca. Een prachtige omgeving. Het huis heeft een groot balkon met zwembad dat uitkijkt over zee. Je kunt er heerlijk wandelen, er zijn indrukwekkende bergwanden waar je overheen kunt klauteren.”

Helikopterdropping
“Ik houd erg van snowboarden en ik zou heel graag in mijn leven een keer willen helikoptersnowboarden. Dat je door een helikopter gedropt wordt op een berg en dan zelf maar ziet hoe je beneden komt. Het lijkt me zo gaaf om een keer over zo’n track te boarden waar nog niemand eerder overheen is gegaan, in plaats van dat je over zo’n platgereden piste gaat. Misschien kan ik daarvoor mijn privésponsor Red Bull een keer lief aankijken. Hoewel ik vrees dat ik eigenlijk nog niet goed genoeg ben op mijn snowboard. Beneden kom ik ongetwijfeld, de vraag is alleen hoe! Ik weet niet of ik voldoende skills heb om in die diepe sneeuw heelhuids beneden te komen, maar prachtig zal het ongetwijfeld zijn.” 

Over Kjeld Nuis
Kjeld Nuis is langebaanschaatser en gespecialiseerd in de korte en middellange afstanden (500, 1000 en 1500 meter). Tijdens de Olympische spelen in Pyeonchang van 2017/2018 won hij goud op zowel de 1000 als de 1500 meter. Ook won hij meerdere prijzen tijdens NK’s, EK’s en WK’s. In 2018 werd hij uitgeroepen tot Sportman van het Jaar. Tijdens de wereldbekerfinale in Salt Lake City in maart 2019 schaatste Kjeld twee wereldrecords, op de 1000 en 1500 meter. 

Foto's: Jasper Faber (Still Motion) voor Helden Magazine