Cookies van Travelution
Deze website maakt gebruik van cookies om zo goed mogelijk te functioneren en de gebruiker de beste ervaring te bieden.

deel  

15 augustus 2018
Dalende lira heeft invloed op financiŽle bescherming reizigers

 


Dat de Turkse lira sterk in waarde is gedaald, heeft grote invloed op de reisbescherming van passagiers van Turkse vliegmaatschappijen. De Turkse burgerluchtvaartautoriteit heeft een wetswijziging voorgesteld waardoor reizigers in de toekomst bij vertraging of annulering van hun vlucht met een Turkse vliegmaatschappij, nog maar recht hebben op de helft van de huidige wettelijk vastgelegde schadevergoeding van 400 euro. Mogelijk wordt de regeling zelfs volledig afgeschaft. Dat meldt juridisch dienstverlener Flightlaw, dat gedupeerde Nederlandse reizigers oproept snel mogelijke claims in te dienen.

De Turkse burgerluchtvaartautoriteit nam eerder de regels voor reizigersbescherming van de Europese Unie, zoals vastgelegd in de Europese verordening EG 261/2004, over. Daarin staat onder meer dat gedupeerde reizigers bij annulering of meer dan 24 uur vertraging recht hebben op een schadevergoeding van 400 euro per passagier. Veel Nederlandse passagiers van Turkse vliegmaatschappijen zijn hiervan niet op de hoogte, en liepen zodoende al veel geld mis door geen claim in te dienen.

Nederlanders lopen 2,6 miljoen mis
In opdracht van Flightlaw onderzocht databedrijf Lennoc Flight Intelligence hoeveel passagiers er in 2017 recht hadden op een vergoeding vanwege vertraging of annulering van hun vlucht. Totaal werden 41 vluchten van Turkse vliegmaatschappijen geannuleerd of hadden meer dan 24 uur vertraging. Daardoor raakten 6500 Nederlandse passagiers gedupeerd, die allemaal recht hebben op de wettelijk vastgelegde schadevergoeding van 400 euro. Alleen al in 2017 liepen Nederlandse passagiers van Turkse vliegmaatschappijen zodoende, door niet te claimen, een bedrag van 2,6 miljoen euro mis.