Cookies van Travelution
Deze website maakt gebruik van cookies om zo goed mogelijk te functioneren en de gebruiker de beste ervaring te bieden.

deel  

10 september 2019
Wederopbouw Bahama’s afhankelijk van toerisme

 


De Bahama's waren op weg naar een recordjaar op het gebied van toerisme voordat orkaan Dorian toesloeg. Nu zijn de vooruitzichten voor die vitale sector onzeker. Sommige van de bekendste resorts in de keten van 700 eilanden, zoals Atlantis Paradise Island, zijn ongeschonden door de monsterstorm, evenals Nassau, de grootste stad van de Bahama’s. Maar 200 kilometer verderop, op Grand Bahama Island en de Abaco-eilanden, zijn veel kleinere hotels en vakantiewoningen geheel verwoest. Dat laat de Bahama's met een dubbele uitdaging: toeristen overtuigen om te blijven komen, zonder het lijden op de getroffen eilanden te bagatelliseren.

"Alle donaties zijn uiteraard welkom. Maar mensen kunnen de Bahama’s ook al zeer helpen door de Bahama’s te blijven bezoeken in de niet-getroffen gebieden. Zij zijn open for business en hebben de inkomsten hard nodig," aldus Ellison Thompson, de deputy director general van het Bahamaans ministerie van toerisme en luchtvaart. De Bahama's zijn sterk afhankelijk van de toerismeindustrie, die volgens de Bahamas Investment Authority de helft van het jaarlijkse bruto binnenlands product van $5,7 miljard levert. Ter vergelijking: toerisme levert 20% van het jaarlijkse bbp van Hawaï op en minder dan 3% van het bbp van de Verenigde Staten.

Abaco en Grand Bahama
Het ministerie van Toerisme heeft vrijdag bevestigd dat alle hotels op Abaco en Grand Bahama voorlopig gesloten zijn. Samen hadden de eilanden ongeveer 19% van alle hotelkamers op de Bahama's. Volgens overheidsstatistieken ontving Grand Bahama in 2018 670.000 bezoekers. De overgrote meerderheid arriveerde op cruiseschepen. Meer dan 100.000 bezoekers vlogen vorig jaar naar Marsh Harbour, de grootste stad op de Abaco-eilanden. Abaco en Grand Bahama zijn hard getroffen door Dorian. Honderden mensen worden nog vermist en veel inwoners proberen de verwoeste eilanden te verlaten. Economen denken dat het vijf jaar of langer zal duren voordat de eilanden hersteld zijn van de catastrofe.

Toerisme naar minder hard getroffen eilanden kan het broodnodige geld opleveren en banen bieden aan ontheemde hotelmedewerkers. Minister-president Hubert Minnis op de Bahama’s heeft vrijdag een oproep gedaan om de Bahama’s als bestemming de komende tijd juist niet links te laten liggen. "Een van de beste manieren waarop mensen over de hele wereld hun steun en solidariteit kunnen tonen is door onze andere eilanden per vliegtuig of cruiseschip te bezoeken," zei hij.